КАДРОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ ТА СВІТІ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ - Волосовець, О.П.; Заболотько, В.М.; Волосовець, А.О. (Українські медичні вісті, 2023)
Унаслідок загальносвітового тренду щодо зменшення кількості лікарів та медичних сестер стан здоровʼя населення та рівень організації медичної допомоги у багатьох країнах, особливо з низьким індексом розвитку, в умовах пандемії COVID-19 знаходиться під загрозою через можливе зниження доступності медичної допомоги, зокрема невідкладної. Матеріали та методи дослідження. Під час аналізу використано дані ДУ «Центр медичної статистики МОЗ України» за 2009–2019 рр. Застосовано методи системного підходу та епідеміологічного аналізу. Мета дослідження. Оцінити стан укомплектованості та забезпеченості медичними кадрами закладів охорони здоров’я в Україні в порівнянні зі світовими та європейськими показниками та визначити відповідні ризики. Результати. Нині за рівнем забезпеченості лікарями та медичними сестрами, фельдшерами та акушерками Україна знаходиться на 38-му місці в Європейському регіоні. Така від’ємна динаміка щодо кадрових ресурсів охорони здоров’я супроводжується скороченням обсягів підготовки лікарів та медичних сестер із 2017 р. За даними Центру медичної статистики МОЗ України, станом на 31.12.2019 р. медичну допомогу в закладах охорони здоров’я усіх форм власності надавали 184 713 лікарів усіх спеціальностей та 296 054 молодших медичних працівники з медичною освітою. Це значно менше, ніж у 2010 р., коли лікарів нараховувалося 224 876 осіб, а медичних сестер, фельдшерів, акушерок та лаборантів було 428 667. Так, тільки за 2019 р. кількість лікарів зменшилася на 2056 осіб, а медичних сестер — на 17 288, що суттєво більше, ніж у період 2017–2018 рр. За даними, представленими у щорічній доповіді ВООЗ, у цілому в світі на кожні 10 тис. осіб припадає близько 16 лікарів і 38 медичних сестер. На кожні 10 тис. жителів Європейського регіону припадає в середньому 34 лікаря та 82 медичних сестри. Співвідношення між лікарями і середніми медичними працівниками є нижчим за середній показник у європейських країнах і нині становить 1:1,9 та має чітку тенденцію до зниження, зокрема через зменшення обсягів підготовки медичних сестер у коледжах та училищах, міграційні процеси з прикордонних областей, та є нижчим за середньоєвропейський та світовий показник, що становить 1:2,4 (2016 р.). Висновки. Усе вищезазначене вимагає термінових політичних рішень щодо виправлення ситуації з кадровими ресурсами в галузі охорони здоров’я та попередження ризиків погіршення надання медичної допомоги населенню. Без стабілізації ситуації з кадровим забезпеченням галузі, відновлення належних обсягів підготовки та перепідготовки медиків, медична допомога населенню стане проблематичною, а боротьба з епідеміями інфекційних та неінфекційних хвороб завершиться поразкою для людства.