СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНТЕРВЕНЦІЙНОЇ КАРДІОЛОГІЇ В УКРАЇНІ - Маньковський, Г.Б.; Марушко, Є.Ю. (Українські медичні вісті, 2023)
Мета публікації – проаналізувати сучасний стан та проблеми інтервенційної кардіології в Україні, запропонувати шляхи її оптимізації, розвитку та вдосконалення в умовах сьогодення. Матеріали і методи. Проведено огляд літератури та проаналізовано власний досвід розвитку та вдосконалення інтервенційної кардіології в кардіохірургічному центрі. Результати і обговорення. Одними з необхідних кроків до оптимізації роботи відділень інтервенційної кардіології є навчання населення правильним і своєчасним діям у разі виникнення симптомів гострого інфаркту міокарда, дотримання розроблених МОЗ шляхів логістики пацієнтів із гострим інфарктом міокарда, постійного підтримання та підвищення кваліфікації інтервенційних кардіологів шляхом стажування спеціалістів у кардіоцентрах із високим навантаженням ішемічними пацієнтами та співпраця з іноземними клініками та спеціалістами. Перспективним напрямом подальшого розвитку інтервенційної кардіології в Україні є широке впровадження ендоваскулярних утручань при структурних вадах серця. Кардіо-метаболічна медицина є новітнім профілактичним підходом, що дає змогу після інтервенційних утручань максимально ефективно спостерігати пацієнта із супутніми порушеннями обміну речовин для запобігання рецидиву ішемічної хвороби серця.