ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКІСНОГО СКЛАДУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКІСНОГО ВМІСТУ АМІНОКИСЛОТ У ЛРС SOLANUM TUBEROSUM L.
DOI:
https://doi.org/10.32782/umv-2024.2.16Ключові слова:
амінокислоти, амінокислотний аналізатор, квітки, листя, паростки бульб, Solanum tuberosum LАнотація
Амінокислоти – це базові структурні одиниці білків, що відіграють ключову роль у функціону- ванні клітин, обміні речовин, рості та розвитку організмів. У рослинному організмі амінокислоти є не лише складниками білків, а й активними учасниками метаболічних і адаптогенних процесів, вони беруть участь у синтезі гормонів і ферментів, виконують низку інших важливих функцій. У зв’язку із цим дослідження якісного та кількісного складу амінокислот у рослинних об’єктах дає можли- вість глибше зрозуміти фізіолого-біохімічні процеси, що відбуваються у клітинах, оцінити біологічну цінність амінокислот, визначити оптимальні шляхи використання рослинної сировини в харчуванні людини та для потреб медицини і фармації.
Посилання
1. Grytsyk L.M., Grytsyk A.R., Sas I.A., Legin N.I., Kolyadjin T.I. Study of amino acid composition of Betonica L., Sanicula L. and Astrantia L. genera species. The Pharma Innovation Journal. 2016. № 5 (7). P. 46–48.
2. Mohamma S. Metabolism of amino acids and proteins: general nature of amino acids. Project: Metabolism of Amino Acids and Proteins. 2021. № 1. P. 1–17. DOI: 10.13140/RG.2.2.28135.57762.
3. Грицик А.Р., Мельник М.В. Дослідження амінокислотного та жирнокислотного складу трави рути садової. Фармацевтичний часопис. 2014. № 4. С. 24–26.
4. Гродзінський А.М. Лікарські рослини : енциклопедичний довідник. Київ : Гол. ред. УРЕ, 1989. 544 с. 5. Кобзар А.Я. Фармакогнозія в медицині : навчальний посібник. Київ : Медицина, 2007. 543 с.
6. Мінаєва В.О. Хроматографічний аналіз : підручник для студентів вищих навчальних закладів. Черкаси : Вид. від. ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, 2013. 284 с.
7. Романенко К.О., Бабенко Л.М., Косаківська І.В. Роль амінокислот у регуляції стресостійкості культурних злакових рослин. Фізіологія рослин і генетика. 2022. Т. 54. № 3. С. 251–269. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2022_54_3_6.
8. Сорочан О.О., Штеменко Н.І. Методи аналізу амінокислот : навчально-методичний посібник. Дніпро- петровськ : РВВ ДНУ, 2005. 60 с.
9. Тартинська .Г.С, Журавель І.О., Кисличенко В.С., Гуцол В.В., Мартинов А.В. Дослідження амінокислотного складу трави ячменю звичайного і жита посівного. Medical and Clinical Chemistry. 2021. № 2. С. 98–103. DOI: 10.11603/mcch.2410-681x.2021.i2.12246.
10. Фурдига М.М., Верменко Ю.Я., Сонець Т.Д. Споживчі властивості різних сортів картоплі. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2017. Т. 13. № 1. С. 100–106. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stopnsr_2017_13_1_16.