STUDY OF THE QUALITATIVE COMPOSITION AND DETERMINATION OF THE QUANTITATIVE CONTENT OF AMINO ACIDS IN MEDICINAL PLANT MATERIALS OF SOLANUM TUBEROSUM L.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/umv-2024.2.16

Keywords:

amino acids, amino acid analyzer, flowers, leaves, tuber sprouts, Solanum tuberosum L

Abstract

Amino acids are the basic building blocks of proteins that play a key role in cell function, metabolism, growth and development of organisms. In the plant organism, amino acids are not only components of proteins, but also active participants in metabolic and adaptogenic processes; they participate in the synthesis of hormones and enzymes, and perform a number of other important functions. In this regard, the study of the qualitative and quantitative composition of amino acids in plant objects provides an opportunity to better understand physiological and biochemical processes, to assess the biological value of amino acids, to determine the optimal ways of using plant materials in human nutrition and for the needs of medicine and pharmacy.

References

1. Grytsyk L.M., Grytsyk A.R., Sas I.A., Legin N.I., Kolyadjin T.I. Study of amino acid composition of Betonica L., Sanicula L. and Astrantia L. genera species. The Pharma Innovation Journal. 2016. № 5 (7). P. 46–48.

2. Mohamma S. Metabolism of amino acids and proteins: general nature of amino acids. Project: Metabolism of Amino Acids and Proteins. 2021. № 1. P. 1–17. DOI: 10.13140/RG.2.2.28135.57762.

3. Грицик А.Р., Мельник М.В. Дослідження амінокислотного та жирнокислотного складу трави рути садової. Фармацевтичний часопис. 2014. № 4. С. 24–26.

4. Гродзінський А.М. Лікарські рослини : енциклопедичний довідник. Київ : Гол. ред. УРЕ, 1989. 544 с. 5. Кобзар А.Я. Фармакогнозія в медицині : навчальний посібник. Київ : Медицина, 2007. 543 с.

6. Мінаєва В.О. Хроматографічний аналіз : підручник для студентів вищих навчальних закладів. Черкаси : Вид. від. ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, 2013. 284 с.

7. Романенко К.О., Бабенко Л.М., Косаківська І.В. Роль амінокислот у регуляції стресостійкості культурних злакових рослин. Фізіологія рослин і генетика. 2022. Т. 54. № 3. С. 251–269. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2022_54_3_6.

8. Сорочан О.О., Штеменко Н.І. Методи аналізу амінокислот : навчально-методичний посібник. Дніпро- петровськ : РВВ ДНУ, 2005. 60 с.

9. Тартинська .Г.С, Журавель І.О., Кисличенко В.С., Гуцол В.В., Мартинов А.В. Дослідження амінокислотного складу трави ячменю звичайного і жита посівного. Medical and Clinical Chemistry. 2021. № 2. С. 98–103. DOI: 10.11603/mcch.2410-681x.2021.i2.12246.

10. Фурдига М.М., Верменко Ю.Я., Сонець Т.Д. Споживчі властивості різних сортів картоплі. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2017. Т. 13. № 1. С. 100–106. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stopnsr_2017_13_1_16.

Published

2024-09-06

How to Cite

Shevchenko, Y., Sereda, P., & Gudzenko, A. (2024). STUDY OF THE QUALITATIVE COMPOSITION AND DETERMINATION OF THE QUANTITATIVE CONTENT OF AMINO ACIDS IN MEDICINAL PLANT MATERIALS OF SOLANUM TUBEROSUM L. Ukrainian Medical News, (3-4 (100-101), 97–100. https://doi.org/10.32782/umv-2024.2.16