ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ РЕФОРМУВАННЯ ОКРЕМИХ ГАЛУЗЕЙ МЕДИЦИНИ

Автор(и)

  • В.Г. Кравченко
  • Я.О. Ємченко
  • В.І. Каменєв
  • К.В. Васильєва
  • Л.Ю. Тимчук
  • О.В. Безега

DOI:

https://doi.org/10.32471/umv.2709-6432.88.1784

Ключові слова:

реформування дерматовенерологічної служби, недоліки, перестороги, шляхи корекції.

Анотація

Мета публікації — загострення уваги на виявлених недоліках і пересторогах під час реалізації реформи дерматовенерологічної галузі і представлення поглядів стосовно оптимізації організаційних заходів. Матеріали і методи. Використані офіційні статистичні дані за матеріалами провідних фахівців Харківського науково-дослідного інституту дерматології і венерології, науково-практичних закладів України, прогноз аналітично-статистичної компанії «GlobalData» щодо тенденції поширення захворюваності на сифіліс у світі, офіційні щорічні звіти МОЗ України. Результати і обговорення. Наведено короткі відомості про сучасну епідеміологію шкірно-венерологічної патології в країні, стан нинішнього організаційного і матеріального забезпечення дерматовенерологічних закладів, прорахунки в процесі реформування, пропозиції щодо поліпшення діяльності дерматовенерологічної служби країни. Висновки. У процесі реалізації реформування спеціалізованої дерматовенерологічної служби дуже важливим стало питання організації функціонування і фінансово-матеріального забезпечення цілодобового ліжкового фонду в обласних шкірно-венерологічних диспансерах в адекватно вивірених межах. Виражаються перестороги щодо стрімкого розповсюдження гострозаразних і паразитарних дерматозів, інфекцій, що передаються статевим шляхом, порушення прийнятного рівня надання медичної допомоги пацієнтам із загрозливими для життя дерматозами у разі організаційно-фінансового дисбалансу і кадрового забезпечення галузі.

Посилання

Іщейкін К.Є., Кравченко В.Г., Кравченко А.В. та ін. (2020) Дерматологія і венерологія. Навчально-методичний посібник для лікарів-інтернів і студентів, Київ, «Людмила», 296 с.

Короленко В.В. (2016) Аналіз епідеміологічної ситуації щодо сифілісу в країнах Європейського Союзу та Сполучених Штатах Америки як передумова створення системи державного управління соціально небезпечними інфекціями. Укр. журнал дерматології, венерології, косметології, 2: 98–104.

Кравченко В.Г., Степаненко В.І., Волкославська В.М. та ін. (2019) Інтегративні зв’язки і параметри надання медичної допомоги пацієнтам дермато-венерологічного профілю на рівні первинної медичної ланки. Дерматологія, венерологія, 4 (86): 43–46.

Кравченко В.Г., Іщейкін К.Є., Степаненко В.І. та ін. (2020) Реформування дерматовенерологічної галузі і шляхи налаштування інтегративних відносин з первинною ланкою охорони здоров’я. Україна. Здоров’я нації, 2(59): 125–130.

Кравченко В.Г., Іщейкін К.Є., Кравченко А.В. та ін. (2020) Актуальність оптимізації інтегративних стосунків дерматовенерологічної служби з лікарями акушерами-гінекологами і урологами. Матеріали науково-практичної конференції, Харків.

Кравченко В.Г., Іщейкін К.Є., Каменєв В.І. та ін. (2020) Чи готова сьогодні реформована первинна ланка до надання допомоги пацієнтам дерматовенерологічного профілю. Актуальні питання дерматології, венерології та СНІД, Харків: 65–68.

Кутасевич Я.Ф., Волкославська В.М. (2019) Стан ресурсів і діяльність дерматовенерологічної служби за 1998–2018 рр. в Україні. Нагальні задачі. Дерматологія, венерологія, 2 (84): 46–49.

Степаненко В.І., Кравченко В.Г. (2018) Рівень захворюваності на ІПСШ (1945–2017). Заходи зниження їх розповсюдженості в Україні на сучасному етапі. Збірка наукових праць «Актуальні питання дерматології, венерології і ВІЛ/СНІД-інфекції», Харків: 151–161.

Global Health Sector Strategy for Sexually Transmitted Infections 2016–2021 Towards the Elimination of STIs. (2016)WHO, Geneva, Switzerland.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-15

Як цитувати

Кравченко, В., Ємченко, Я., Каменєв, В., Васильєва, К., Тимчук, Л., & Безега, О. (2023). ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ РЕФОРМУВАННЯ ОКРЕМИХ ГАЛУЗЕЙ МЕДИЦИНИ. Українські медичні вісті, (3-4), 193–196. https://doi.org/10.32471/umv.2709-6432.88.1784