ДОСЛІДЖЕННЯ РІВНЯ РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНИХ СХИЛЬНОСТЕЙ У СТУДЕНТІВ ТА МЕДИЧНИХ СЕСТЕР

Автор(и)

  • П.Є. Мазур
  • О.В. Батюх

DOI:

https://doi.org/10.32782/umv-2023.2.6

Ключові слова:

комунікативні схильності, організаційні схильності, компетентності, медичні сестра/брат.

Анотація

Комунікативна компетентність є результатом міжособистісної взаємодії та набувається впродовж усього життя людини. Вона відіграє важливу роль у професійній діяльності та є одним із компонентів готовності до неї. Сучасний рівень розвитку медсестринства вимагає від медичних сестер/братів професійної та особистісної успішності, яка б забезпечувала здійснення медсестринського процесу на високому рівні. Встановлення психологічного контакту з пацієнтом забезпечить успішний результат медсестринської допомоги. Низький рівень комунікації медичних сестри/брата унеможливлює ефективність професійної діяльності. У статті розглянуто набуття ключових комунікативних компетенцій у студентів у процесі навчання у медичному коледжі та вдосконалення їх уже у медичних сестер/братів, що працюють, шляхом постійного самонавчання, самовдосконалення та комунікативної взаємодії всіх учасників медсестринського процесу. Представлено результати визначення рівня розвитку комунікативних та організаційних схильностей у студентів-медиків та медичних сестер/братів, що працюють. Зауважено, що в медсестер/ медбратів переважає високий рівень прояву таких схильностей на відміну від студентів-старшокурсників, що доводить необхідність розвитку ключових компетентностей на початковому етапі становлення медичних сестер/братів, тобто під час навчання у коледжі.

Посилання

Бичко М. Здатність до конструктивної комунікації як вагома складова частина професійної готовності майбутнього лікаря. Витоки педагогічної майстерності. 2018. № 22. С. 22–25.

Климович С.М. Формування комунікативної компетентності майбутніх медсестер в умовах медичного коледжу. Медсестринство. 2022. № 1. С. 56–58.

Томашевська Х. Комунікативні здібності як професійно необхідні у роботі майбутніх медсестер. Студентський науковий вісник. 2017. № 42. С. 77–79.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-23

Як цитувати

Мазур, П., & Батюх, О. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ РІВНЯ РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНИХ СХИЛЬНОСТЕЙ У СТУДЕНТІВ ТА МЕДИЧНИХ СЕСТЕР. Українські медичні вісті, (3-4 (96-97), 33–35. https://doi.org/10.32782/umv-2023.2.6