ЄВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПІДГОТОВКИ МЕДИЧНИХ СПЕЦІАЛІСТІВ: ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ ЗА НАПРЯМОМ «РЕВМАТОЛОГІЯ»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/umv-2023.1.2

Ключові слова:

EUMS, післядипломна освіта, реформа, європейська інтеграція, ревматологія.

Анотація

Сучасна українська система охорони здоров’я та система підготовки медичних кадрів за різними спеціальностями потребують оновлення. ВУЛТ отримало в 2020 р. членство у Європейській спілці лікарів-спеціалістів (European Union of Medical Specialists – UEMS) та обрало представників українських лікарів в робочому органі UEMS за різними спеціальностями. Сфери знань UEMS охоплюють безперервну медичну освіту, післядипломну підготовку та забезпечення її якості. UEMS узяла на себе зобов'язання сприяти поліпшенню медичної підготовки на європейському рівні шляхом розроблення європейських стандартів у різних медичних дисциплінах. У статті подано основні принципи організації підготовки європейського спеціаліста за напрямом «ревматологія», які розроблені UEMS та впроваджуються в усіх європейських країнах. Із метою інтеграції української системи післядипломної освіти до європейської рекомендовано як післядипломну освіту взяти модель підготовки ревматолога, розроблену EUMS. Описано основні вимоги EUMS до стажиста, наведено перелік теоретичних та клінічних знань, перелік клінічних та практичних навичок, якими має володіти європейський ревматолог, указано компетенції спеціаліста, описано основні принципи організацію навчального процесу європейського ревматолога.

Посилання

Мусій О.С. Необхідність лікарського самоврядування в Україні. Українські медичні вісті. 2021. Т. 13. № 3–4(88–89).

European union of medical specialists. URL: https://www.uems.eu/about-us/medical-specialties.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-17

Як цитувати

Джус, М. (2023). ЄВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПІДГОТОВКИ МЕДИЧНИХ СПЕЦІАЛІСТІВ: ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ ЗА НАПРЯМОМ «РЕВМАТОЛОГІЯ». Українські медичні вісті, (1-2 (94-95), 10–16. https://doi.org/10.32782/umv-2023.1.2